12/01/2024
Νέα

Τι κλιματιστικό να πάρω και πόσα BTU χρειάζομαι;

Με τη θερμοκρασία κάθε καλοκαίρι να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, αλλά και με την ενεργειακή κρίση να ωθεί πολλά νοικοκυριά στο να αναζητήσουν πιο οικονομικές και αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης και ψύξης, τα κλιματιστικά έχουν γίνει απαραίτητα.

Μάλιστα, εκτός από το να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, τα κλιματιστικά επηρεάζουν και την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε, οπότε στους επαγγελματικούς χώρους πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί!

Πώς, όμως, επιλέγουμε το κατάλληλο aircondition;

Ερωτήσεις όπως «Τι κλιματιστικό να πάρω;» και «Πώς να υπολογίσω πόσα BTU χρειάζομαι για τον χώρο που θέλω να καλύψω;» φαίνεται να απασχολούν την πλειοψηφία των αγοραστών.

Οι ειδικοί της Climasystem συγκέντρωσαν για εσάς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και απαντούν στις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τα διαθέσιμα είδη κλιματιστικών, τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση, ώστε να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη κλιματιστικών;

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι κλιματιστικών, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, το αν επιθυμείτε θέρμανση ή ψύξη, τα τετραγωνικά του χώρου σας αλλά και το αν ενδιαφέρεστε για επαγγελματική ή οικιακή χρήση, υπάρχει και το κατάλληλο κλιματιστικό.

Ας δούμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά κάθε τύπου για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το ιδανικό για τις ανάγκες μας.

 

Κλιματιστικά τοίχου

Ο πλέον διαδεδομένος και δημοφιλής τύπος κλιματιστικού, τα κλιματιστικά τοίχου ενδείκνυνται για οικιακή χρήση αλλά και για μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

Συχνά αναφερόμαστε σε αυτό το είδος κλιματιστικού και ως διαιρούμενη μονάδα (split unit), καθώς αποτελείται από 2 μονάδες: μία εσωτερική, που τοποθετείται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, και μία εξωτερική, που εγκαθίσταται από την εξωτερική πλευρά.

Στην αγορά διατίθενται και πολυδιαιρούμενες μονάδες (multi-split), όπου συνδέουμε περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες με μία εξωτερική. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε κλιματιστικά με μια εξωτερική μονάδα και δυο εσωτερικές.

 

κλιματιστικό τοίχου

 

 

Κλιματιστικά καναλάτα

Ένα καναλάτο κλιματιστικό απαιτεί τη δημιουργία ψευδοροφής, καθώς η εσωτερική μονάδα τοποθετείται εξ ολοκλήρου εντός του ταβανιού και είναι κατά βάση κρυφή – φαίνονται μόνο τα στόμια από τα οποία διανέμεται ο αέρας.

Σε αυτή την περίπτωση ο αέρας διαχέεται στον χώρο μέσα από πολλαπλά κανάλια (απ’ όπου παίρνει και το όνομά του το κλιματιστικό) και ενδείκνυται σε περιπτώσεις που ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, π.χ. γραφεία, και προτιμάμε να εξάγεται ο αέρας από διαφορετικά σημεία.

 

Τέλος, ένα κλιματιστικό καναλάτο τοποθετείται και για λόγους αισθητικής, για παράδειγμα σε ξενοδοχεία.

 

κλιματιστικό καναλάτο

 

 

Κλιματιστικά κασέτα

Ένα κλιματιστικό κασέτα μοιάζει αρκετά με το καναλάτο που είδαμε παραπάνω και απαιτεί επίσης την τοποθέτηση ψευδοροφής, με τη διαφορά όμως πως η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι ορατή.

Τα κλιματιστικά κασέτα διαχέουν καλύτερα τον αέρα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και την ευκολότερη συντήρηση του κλιματιστικού, αφού ο τεχνικός έχει άμεση πρόσβαση στη μάσκα του μηχανήματος.

 

Επαγγελματικό κλιματιστικό κασέτα

 

 

Κλιματιστικά ντουλάπα

Τα κλιματιστικά ντουλάπα θεωρούνται κατά κόρον επαγγελματικά κλιματιστικά, καθώς διαθέτουν μεγάλη ισχύ (από 48.000 BTU έως 72.000 BTU), ωστόσο μπορούμε να βρούμε και κλιματιστικό ντουλάπα για σπίτι.

Ενδείκνυται, επίσης, για τις φορές που θέλουμε να δροσίσουμε έναν χώρο διατηρώντας σχετικά χαμηλό το κόστος της εγκατάστασης.

 

κλιματιστικό ντουλάπα

 

 

Φορητά κλιματιστικά 

Τα φορητά κλιματιστικά είναι εύκολα στη μετακίνηση και έχουν μικρή ισχύ, χαρακτηριστικό που τα καθιστά οικονομικά στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και περιορισμένης απόδοσης.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για τις ανάγκες μου;

Αφού καταλήξετε στον τύπο aircondition που επιθυμείτε, υπάρχουν και κάποια ακόμα χαρακτηριστικά που καλό είναι να προσέξετε για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για τις απαιτήσεις σας.

 

Ενεργειακή κλάση κλιματιστικού

Σήμερα όλα τα κλιματιστικά βαθμολογούνται στο πλαίσιο μιας κλίμακας 7 βαθμίδων, από A έως G, όπου A (το παλιό Α+++, σε σκούρο πράσινο χρώμα) είναι η βέλτιστη κλάση και G (το παλιό D, σε κόκκινο χρώμα) η χαμηλότερη.

Όσο υψηλότερη η βαθμολογία, τόσο χαμηλότερη η κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί και σε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.

 

Brand

Είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα αγοράς όσον αφορά και τη μάρκα του κλιματιστικού, καθώς, αν επιλέξετε κάτι φθηνό, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερα σε βάθος χρόνου λόγω συχνών service και ακριβών ανταλλακτικών.

Αντίθετα, αν επιλέξετε μια ποιοτική μάρκα, όπως τα Mitsubishi ή τα Qualitair, και επενδύσετε στην ετήσια συντήρηση κλιματιστικού, το μηχάνημα θα αποδίδει τα μέγιστα για πολλά, πολλά χρόνια.

 

Λειτουργία αφύγρανσης

Μία λειτουργία που αξίζει να έχει το κλιματιστικό σας είναι η αφύγρανση.

Οι μονάδες που διαθέτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία αφαιρούν την υγρασία από τον εσωτερικό αέρα και τον κάνουν πιο φρέσκο, βοηθώντας στη διατήρηση ενός εξαιρετικού εσωτερικού περιβάλλοντος.

Αξίζει, επίσης, να επιλέξετε κλιματιστικά με ιονιστή, δηλαδή με τεχνολογία καθαρισμού και προηγμένα φίλτρα που συγκρατούν σκόνες, σωματίδια και μικροοργανισμούς.

 

 

κλιματιστικό μλειτουργία αφύγρανσης

 

Επίπεδα θορύβου dB

Στην ενεργειακή ετικέτα, πέρα από την ενεργειακή κλάση, αναφέρονται και τα επίπεδα θορύβου της κάθε μονάδας, τα οποία μετριούνται σε ντεσιμπέλ (dB) – όσο πιο χαμηλός αυτός ο αριθμός, τόσο πιο αθόρυβο το μηχάνημα.

Καλό είναι να προτιμάτε κλιματιστικά όπου το επίπεδο θορύβου δεν ξεπερνά τα 55dB.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε κλιματιστικό είναι τα BTU.

 

Πόσα BTU κλιματιστικό χρειάζομαι ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου;

Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε πριν την αγορά κλιματιστικού είναι το «Πόσα BTU χρειάζομαι».

Τα BTU μετρούν την ισχύ ενός κλιματιστικού και υπολογίζονται σύμφωνα με το εμβαδόν της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε.

Με πιο απλά λόγια, ανάλογα με το πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος μας, επιλέγουμε και τα BTU.

 

 

 

Πόσα BTU ανά τετραγωνικό χρειάζομαι;

Χονδρικά μιλώντας, χρειαζόμαστε περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο ή 250 BTU ανά κυβικό μέτρο

 

Άρα για το σπίτι μου, πόσα BTU χρειάζομαι;

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ενδεικτικά πόσα BTU πρέπει να είναι η ισχύς του κλιματιστικού σας βάσει των τετραγωνικών του χώρου σας.

 

Εμβαδόν χώρουΙσχύς (σε BTU/h )
10 – 20 τ.μ .9.000
20 – 30 τ.μ.12.000
30 – 40 τ.μ.18.000
40 – 50 τ.μ.24.000
60 – 80 τ.μ.36.000
80 – 100 τ.μ.48.000
100 – 120 τ.μ.55.000

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν χρειάζεται να αγοράζουμε κλιματιστικά μεγαλύτερα απ’ όσα απαιτεί ο χώρος μας, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ανέβαζε το κόστος της αρχικής αγοράς αλλά και το επίπεδο της ημερήσιας κατανάλωσης, οδηγώντας σε υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος!

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για ένα μικρό δωμάτιο ή στούντιο;

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, ένα κλιματιστικό 9.000 BTU είναι αρκετό για ψύξη και θέρμανση ενός μικρού σαλονιού ή υπνοδωματίου. Με ένα κλιματιστικό 9.000 BTU μπορείτε να καλύψετε αποδοτικά μια επιφάνεια έως 20 τ.μ.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για 40 τετραγωνικά;

Για χώρους έως και 40 τετραγωνικά μέτρα, επιλέξτε ένα κλιματιστικό 18.000 BTU.

Στην Climasystem θα βρείτε μονάδες δαπέδου/οροφής, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε τοίχο χαμηλά είτε στην οροφή, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία κατά την εγκατάσταση.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για 50 τετραγωνικά;

Για χώρους έως και 50 τετραγωνικά μέτρα, επιλέξτε ένα κλιματιστικό 24.000 BTU.

Τα οικιακά κλιματιστικά διατίθενται συνήθως σε ισχύ έως και 24.000 BTU, ενώ μετά τα 50 τετραγωνικά αξίζει να δείτε και επιλογές σε επαγγελματικά κλιματιστικά, τα οποία βοηθούν στο να διαχέεται και αποτελεσματικότερα ο αέρας στον χώρο.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για 80 τετραγωνικά;

Για επαγγελματικούς χώρους έως και 80 τετραγωνικά μέτρα, επιλέξτε ένα επαγγελματικό κλιματιστικό (κατά προτίμηση καναλάτο) 36.000 BTU.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για 100 τετραγωνικά;

Για επαγγελματικούς χώρους 85, 90 και 100 τετραγωνικών μέτρων, επιλέξτε ένα επαγγελματικό κλιματιστικό 48.000 BTU.

 

Τι κλιματιστικό να πάρω για 120 τετραγωνικά;

Για επαγγελματικούς χώρους έως και 120 τετραγωνικά μέτρα, επιλέξτε ένα επαγγελματικό κλιματιστικό 55.000 BTU, κατά προτίμηση κασέτα, που διαχέει τον αέρα προς 4 κατευθύνσεις και δημιουργεί ένα άνετο εσωτερικό περιβάλλον, με εξαιρετική απόδοση ψύξης διατηρώντας παράλληλα τη βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας.

 

Πού θα βρω τα καλύτερα οικιακά και επαγγελματικά κλιματιστικά;

Τώρα που γνωρίζετε τα πιο διαδεδομένα είδη κλιματιστικών, πόσα BTU ανά τετραγωνικό χρειάζεστε αλλά και τι να προσέξετε πριν την αγορά κλιματιστικού, μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό μηχάνημα για τις ανάγκες σας.

Δείτε την ευρεία γκάμα της Climasystem και συνομιλήστε με την εξειδικευμένη ομάδα μας για να μάθετε ακόμα περισσότερα και να καταλήξετε στο κλιματιστικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις σας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας