14/02/2024
Νέα

Επιδότηση Φωτοβολταϊκών στέγης για σπίτια (Net Metering 2023 – 2024)

Ο νέος κύκλος της κρατικής επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι σε ισχύ.

Θέλετε να επωφεληθείτε από την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος του λογαριασμού ρεύματος αλλά και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα;

Με την Climasystem μπορείτε να εγκαταστήσετε το δικό σας Επιδοτούμενο Φωτοβολταϊκό Σύστημα στη Στέγη με μπαταρία και να επωφεληθείτε πλήρως από την επιδότηση.

Εδώ θα:

  • μάθετε τα πάντα για τα φωτοβολταϊκά και την επιδότηση 2024 που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο του 2023
  • υπολογίσετε το κέρδος και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης
  • ενημερωθείτε για τη διαδικασία αίτησης και εγκατάστασης με τη βοήθεια της Climasystem

 

Τι είναι η επιδότηση «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και ποιους αφορά;

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατ. ευρώ.

Απευθύνεται σε δύο κατηγορίες δικαιούχων: φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, στις κατοικίες επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering με μπαταρίες, μιλάμε δηλαδή για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση και όχι για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τα φωτοβολταϊκά στέγης – net metering με μπαταρία διαθέτουν μικρή αυτονομία που χρησιμοποιείται κυρίως ως backup για κρίσιμα φορτία (π.χ. ψυγείο, φωτισμός) σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το net metering δεν προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία ούτε μπορεί να υποστηρίξει ασανσέρ, κλιματιστικά ή πισίνες, μπορεί όμως σίγουρα να μας προσφέρει οικονομικότερη λειτουργία, ασφάλεια σε βασικά φορτία αλλά και υπαγωγή στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», οπότε σίγουρα αξίζει σε πολλές περιπτώσεις!

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην επιδότηση net metering

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη, πρέπει να πληροίτε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
  • Θα πρέπει το σπίτι να είναι νόμιμο και να έχει ενεργή σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο.
  • Ο ενδιαφερόμενος ή ο/η σύζυγος πρέπει να μην είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία – κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν φωτοβολταϊκά συστήματα/σταθμούς με ή χωρίς μπαταρία.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ NET METERING

 

Τι καλύπτει η επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε σπίτι;

Για νέα φωτοβολταϊκά, η επιδότηση φτάνει το 65% για τα νοικοκυριά και το 40% για τους αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Αν επιλέξετε net metering με μπαταρία (υποχρεωτικά για κατοικίες, προαιρετικά για αγρότες) η επιδότηση της μπαταρίας είναι από 90% έως 100%.

Ποσοστό επιχορήγησης φωτοβολταϊκού σταθμού και μπαταρίας

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού εξαρτάται τόσο από την ισχύ του Φ/Β σταθμού όσο και από εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους ιδιώτες (κατοικίες), η επιδότηση φωτοβολταϊκού μπορεί να φτάσει έως και τις 16.000 ευρώ για Φ/Β σταθμό και μπαταρία!

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW, ομοίως και ως προς την μπαταρία (μέγιστη επιδότηση στις 10,8 kWh).

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Ανώτατο ποσό επιχορήγησης φβ σταθμού και μπαταρίας

 

Φωτοβολταϊκά στέγης – net metering: Παράδειγμα για εγκατάσταση σε σπίτι

Για να υπολογίσετε το μέγεθος της εγκατάστασης που θα χρειαστείτε αλλά και το συνολικό κόστος / ποσό επιδότησης που δικαιούστε, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά μέσο όρο, η μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μιας κατοικίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6.000 kWh/έτος.

Παράδειγμα: Ακολουθεί αναλυτικός υπολογισμός net metering με επιδότηση 2024, με ενδεικτικές τιμές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Χαρακτηριστικά κατοικίας:

  • 100 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
  • Κατανάλωση ρεύματος: 6.000 kWh / χρόνο
  • Κόστος κατανάλωσης ρεύματος (0,20 €/kWh): 1.200€ / χρόνο
  • Διαθέσιμη ασκίαστη επιφάνεια στην ταράτσα: 16 τ.μ.

Ας υποθέσουμε ότι επιλέγετε το πιο μικρό φωτοβολταϊκό με ισχύ 3kWp και με μπαταρία χωρητικότητας 2.5 ή και 5kWp. Με ατομικό ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 20.000€, δικαιούστε 6.400€ επιδότηση (1.950€ για τα φωτοβολταϊκά και 4.450€ για την μπαταρία).

Με ενδεικτικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης τα 14.000€, εσείς θα χρειαστεί να καταβάλετε 7.600€, που σημαίνει ότι θα γίνει απόσβεση της επένδυσής σας σε περίπου 6,5 χρόνια.

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ NET METERING

 

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Επιδότηση και Αίτηση

Η αίτηση για την κρατική επιδότηση net metering 2023 – 2024 γίνεται σε νέα πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ (pvstegi), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται με στοιχεία taxisnet.

Δείτε τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε (ορισμένα πεδία είναι προσυμπληρωμένα):

  • 11-ψήφιος αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
  • Σύμβαση σύνδεσης που έχετε ήδη συνάψει με τον ΔΕΔΔΗΕ
  • Ισχύς του Φ/Β σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (σύμφωνα με τη σύμβαση σύνδεσης)
  • Κατηγορία ωφελούμενου (Α έως Δ, σύμφωνα με τον πίνακα που είδαμε παραπάνω)
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ωφελούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών
  • Λοιπά (εφόσον ανήκετε σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία): δήλωση De Minimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας, Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (E1) σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας.

 

Αξίζει να βάλω φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση;

Σίγουρα το net metering έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση, όπως:

  • Εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου
  • Μείωση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και αποφυγή της ενεργειακής κρίσης
  • Γρήγορη απόδοση κεφαλαίου
  • Εγγύηση συστημάτων που φτάνει και τα 25 έτη
  • Αύξηση της αξίας του ακινήτου
  • Μερική αυτονομία σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος

 

Επιλέξτε Climasystem και επωφεληθείτε πλήρως από την επιδότηση στα φωτοβολταϊκά

Με σύμμαχό σας τον ήλιο και την Climasystem, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από την κρατική επιδότηση «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ώστε να μειώσετε ταυτόχρονα το κόστος του λογαριασμού ρεύματος αλλά και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Δείτε πώς:

  1. Η Climasystem δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας από το 1986, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερα από 800 φωτοβολταϊκά έργα και 400 φωτοβολταϊκά σε στέγες στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας της.
  2. Μπορούμε να αναλάβουμε ολόκληρη τη διαδικασία της εγκατάστασης net metering βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα: από την αίτηση, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την κατάθεση του φακέλου σας, έως την τελική τοποθέτηση ολόκληρου του συστήματος.
  3. Διαθέτουμε κορυφαία brand μπαταριών (BYD, SUNGROW, HUAWEI) που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του συστήματός σας.
  4. Η εταιρεία μας προσφέρει εγγύηση καλής λειτουργίας του έργου για 2 έτη καθώς και εγγύηση για τα υλικά, για τα οποία ισχύουν οι εργοστασιακές εγγυήσεις. Ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, αυτές μπορούν να φτάσουν και τα 25 χρόνια για τα Φ/Β πλαίσια, ή τα 10-15 χρόνια για inverter και μπαταρία.
  5. Υπάρχει η επιλογή για πλάνο δόσεων και δανείου μέσω της Pro Credit Bank για έως και 100% χρηματοδότηση της επένδυσης. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.
  6. Τέλος, η Climasystem διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για τη συνεχή συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πάρκα και κατοικίες, διασφαλίζοντας στον ενδιαφερόμενο όλα τα οφέλη της εγκατάστασής του, ώστε να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την επένδυσή σας από την αρχή ως το τέλος. Μάλιστα προσφέρουμε δωρεάν συντήρηση για το πρώτο έτος!

Για ό,τι αφορά net metering, φωτοβολταϊκά και επιδότηση, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και επωφεληθείτε άμεσα!