16/05/2024
Νέα

Τι χρειάζεται για να βάλω Φωτοβολταϊκά στο σπίτι: Πλήρης οδηγός

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αποτελεί ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για τα νοικοκυριά.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι παρέχει πολλαπλά οφέλη για τον χρήστη, όπως μείωση του κόστους ενέργειας, αυτονομία και ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ό,τι κι αν σας οδήγησε στην απόφαση να βάλετε φωτοβολταϊκά στη στέγη σας, είναι εύλογο να έχετε απορίες για τη συνολική διαδικασία.

Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό της Climasystem θα βρείτε απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις, όπως:

  • Τι πρέπει να ξέρω για τα φωτοβολταϊκά
  • Τι φωτοβολταϊκά πάνελ να βάλω
  • Πώς μπορώ να βάλω φωτοβολταϊκά στο σπίτι μου κ.α.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι πρέπει να ξέρω για τα φωτοβολταϊκά;

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά στο σπίτι, η πρώτη διάκριση απασχολεί τον τρόπο διασύνδεσής τους με το Δημόσιο Δίκτυο Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τον τρόπο που διαχειρίζονται την ενέργεια: τα διασυνδεδεμένα και τα αυτόνομα.

Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα διασυνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο φωτοβολταϊκά, ευρέως γνωστά ως netmetering και netbilling, αφορούν στην αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα, η ενέργεια που παράγεται από τα πάνελ τροφοδοτεί τις συσκευές του σπιτιού. Εάν υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή πωλείται στο δίκτυο.

Σε περίπτωση που η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της κατοικίας, τότε η συμπληρωματική ενέργεια παρέχεται από το δίκτυο.

Για να γίνει αυτό εφικτό, σημαίνει πως στα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα υπάρχει 1 μετρητής διπλής ροής ή 2 μετρητές: ένας που μετράει την ενέργεια που δίνεται στο δίκτυο και ένας αυτή που παρέχεται από το δίκτυο.

 

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε κτίρια (και όχι μόνο) τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, για παράδειγμα είτε γιατί βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές είτε γιατί δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες (π.χ. τροχόσπιτα, φάροι, σκάφη κ.α.).

Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί η αυτονομία κι ανεξαρτησία που προσφέρει το εν λόγω σύστημα, καθώς κάθε παραγωγή ενέργειας είτε καταναλώνεται άμεσα είτε αποθηκεύεται στην μπαταρία για μελλοντική κατανάλωση (π.χ. το βράδυ, τον χειμώνα που έχει συννεφιά, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος κ.ο.κ.).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως όταν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδυαστούν και με άλλη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε συμβατική είτε άλλη μορφή ΑΠΕ, τότε χαρακτηρίζονται ως υβριδικά.

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Τι φωτοβολταϊκά πάνελ να βάλω;

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούν το βασικότερο κομμάτι ενός φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς είναι αυτά που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Φυσικά, δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους – υπάρχουν επιλογές που ξεκινούν από 300 watts ανά πάνελ και φτάνουν έως 670 watts ανά πάνελ, ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτά που ανταποκρίνονται στις δικές σας προσωπικές ανάγκες με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Στην ερώτηση, λοιπόν, «τι φωτοβολταϊκά πάνελ να βάλω», δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση: πρέπει να εξετάσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους καθώς και τις πιστοποιήσεις/εγγυήσεις που παρέχουν οι κατασκευαστές, αφού αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την απόδοση ολόκληρου του συστήματος, αλλά και τη διάρκεια ζωής του.

Πέρα βέβαια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις που καλό θα ήταν να απαντήσετε προτού επιλέξετε πάνελ:

 

Ποιες είναι οι ενεργειακές σας ανάγκες;

Η «απόδοση» για κάθε τύπο πάνελ είναι ουσιαστικά το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που μετατρέπει σε ηλεκτρική. Ο βαθμός απόδοσης (efficiency) κυμαίνεται σήμερα από 6%-19% και είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να επηρεάσει το κόστος της εγκατάστασης.

Για να υπολογίσετε την απόδοση που απαιτείται στην περίπτωσή σας, μετρήστε την ετήσια κατανάλωση ρεύματος του σπιτιού σας (kWh) από παλιότερους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καταγράψτε τις συσκευές που χρησιμοποιείτε και τον χρόνο λειτουργίας τους.

Μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη και μελλοντικές χρήσεις, π.χ. ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ή θέρμανση/ψύξη που βασίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μόνο αν γνωρίζετε τις απαιτήσεις σας θα επιλέξετε το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα.

 

Πού θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό;

Ο προσανατολισμός του σπιτιού, οι σκιάσεις και οι χωροταξικές ιδιαιτερότητες, οι μετεωρολογικές συνθήκες και η ηλιοφάνεια που επικρατούν στην περιοχή σας μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ιδανική συνθήκη θεωρείται η τοποθέτηση των panel με κατεύθυνση προς τον Νότο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως με διαφορετικό προσανατολισμό το έργο δε θα είναι ακόμη βιώσιμο και παραγωγικό – αρκεί να πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη που θα το επιβεβαιώνει.

Εξετάστε τους διαθέσιμους χώρους στη στέγη ή το οικόπεδο και κάντε την ανάλογη επιλογή.

Τι φωτοβολταϊκά πάνελ να βάλω;

Τι σύστημα θα επιλέξετε;

Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχουν 2 βασικοί τύποι φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα αυτόνομα και τα διασυνδεδεμένα (net-metering).

Ορίστε τον τύπο βάσει των αναγκών σας και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας εξηγήσει ακριβώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περίπτωσης ώστε να επιλέξετε αυτή που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.

 

Ποια εταιρεία θα επιλέξετε για την εγκατάσταση;

Πέρα από την ποιότητα των φωτοβολταϊκών πάνελ και των λοιπών μερών του συστήματος (inverter, μπαταρία και λοιπά εξαρτήματα), βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αξιόπιστους συνεργάτες με εμπειρία, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την όλη εγκατάσταση.

Τέλος, σκεφτείτε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι επένδυση: μη σταθείτε μόνο στο αρχικό κόστος της εγκατάστασης, αλλά επιλέξτε συνεργάτες που ασχολούνται και με τη συντήρηση και επισκευή φωτοβολταϊκών, ώστε να έχετε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Τι χρειάζεται για να βάλω φωτοβολταϊκά;

Όσον αφορά το ίδιο το φωτοβολταϊκό σύστημα, πέρα από τα πάνελ, θα χρειαστείτε επίσης:

  • Inverter (αντιστροφέας)

Ο inverter μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) που παράγεται από το φωτοβολταϊκό, σε εναλλασσόμενο (AC) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Ο μετατροπέας που θα επιλέξετε εξαρτάται τόσο από τον τύπο του φωτοβολταϊκού όσο και από την ισχύ εξόδου του, ενώ σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη και τις απαιτήσεις τάσης του ηλεκτρικού σας συστήματος.

  • Καλωδίωση

Η καλωδίωση του συστήματος πρέπει να είναι ασφαλής και κατάλληλη για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από τα πάνελ στην ηλεκτρική εγκατάσταση.

  • Μπαταρία

Είτε επιθυμείτε την τοποθέτηση αυτόνομων φωτοβολταϊκών είτε netmetering με μπαταρία για μικρή αυτονομία που χρησιμοποιείται κυρίως ως backup για κρίσιμα φορτία (π.χ. ψυγείο, φωτισμός) σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μπαταρία γνωστής εταιρείας και αρκετής ισχύς για τις ανάγκες σας.

Τέλος, στην ερώτηση «τι χρειάζεται για φωτοβολταϊκά» δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η τοποθεσία της εγκατάστασης είναι σημαντική.

Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σπίτι χρειάζεται η κατάλληλη στέγη ή ταράτσα, η οποία

  • είναι αρκετά μεγάλη
  • δεν έχει σκιά από δέντρα ή διπλανά κτίρια
  • έχει την απαραίτητη στατική επάρκεια

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Τι χρειάζεται για φωτοβολταϊκά; Δικαιολογητικά και διαδικασία

Η αδειοδοτική διαδικασία για φωτοβολταϊκά απαιτεί

  • την υποβολή εγγράφων,
  • την καταβολή τελών και
  • τη διενέργεια επιθεωρήσεων για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

Είναι σημαντικό να αναθέσετε τη διεκπεραίωση της διαδικασίας σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο, κάτι που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε κόπο και χρόνο όχι μόνο κατά την αίτηση αλλά και κατά την εγκατάσταση.

Πώς μπορώ να βάλω φωτοβολταϊκά στο σπίτι μου;

Για να βάλετε φωτοβολταϊκά στο σπίτι σας πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 

Επιλογή εταιρείας και επικοινωνία για προσφορά

Πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα στην όλη διαδικασία είναι να επιλέξετε μια αξιόπιστη εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

 

Κατάθεση ηλεκτρονικού φακέλου

Αφού επιλέξετε την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε, θα πρέπει να υποβάλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει η αίτησή σας.

Η εταιρεία θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διαδικασία αυτή και θα σας βοηθήσει να συλλέξετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να καταθέσετε τον ηλεκτρονικό σας φάκελο.

 

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και σύναψη συμβάσεων

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα νομικά έγγραφα, η εταιρεία θα προβεί στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι σας.

 

Επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης (Net Metering)

Τέλος, αξίζει να ενημερώνεστε για διάφορα προγράμματα που μπορεί να είναι διαθέσιμα, όπως το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ έως τις 15 Μαΐου 2024.

Επικοινωνήστε σήμερα με την Climasystem για να μάθετε περισσότερα και να ενημερωθείτε πλήρως για τις υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας